Als je ooit Amerikanen over voetbal hebt horen praten, dan heb je vast gemerkt dat football voor hen een heel andere sport is dan voor onze Britse buren.
Als Amerikanen het over voetbal hebben, dan noemen ze dat soccer. Voor hen is football een heel andere balsport, nog veel fysieker dan voetbal, met teams van elf spelers en een ovale bal. Lange tijd werd voetbal in de VS daarom vooral gezien als een sport voor meisjes, terwijl de meeste jongens die interesse voor sport hadden, baseball (honkbal) of football speelden.
Die ovale bal kennen de Britten ook wel: zij gebruiken die bij rugby league of rugby union, wat met teams van dertien of vijftien spelers wordt gespeeld. Zij hebben het dan ook over rugby of over American football, het spel met een ovale bal zoals dat vooral in de VS gespeeld wordt.
Voor een Brit heeft een balsport met een bal die niet rond is dus sowieso niets met football te maken, tenzij we het over die rare Amerikanen hebben dan. Eigenlijk zijn football en soccer altijd al als synoniemen gebruikt. De oudste nationale voetbalbond, die in 1863 in Engeland werd opgericht, heet de Football Associatioin. De sport waar deze bond zich mee bezighoudt, heet dan Association football, wat je kunt afkorten tot football of tot Assoc + -er (als in Associatian (football) player) oftewel soccer. Lekker duidelijk, toch? De bal is rond, dus het is in elk geval geen rugby, welk variant daar ook je voorkeur zou hebben.
Van voetbal afgeleide sporten en spellen zoals zaalvoetbal en tafelvoetbal hebben wel van football afgeleide namen, maar die zijn eigenlijk ontleend aan andere Europese talen. Futsal, het woord voor zaalvoetbal, komt van fútbol sala (Spaans) of futebol du salão (Portugees), wat vrij logisch is als je eenmaal weet dat zaalvoetbal in Uruguay is bedacht door een van oorsprong Argentijnse coach en dat het met name in Brazilië erg populair is geworden. Hoewel de FIFA futsal heeft overgenomen als officiële naam van deze sport, wordt het ook wel indoor football of indoor soccer (vooral in de VS) genoemd.
Tafelvoetbal is dan weer bekend als foosball, wat simpelweg een verengelsing van het Duitse Fussball is. Blijkbaar vond de Engelsman Harold Searles Thornton die in 1923 een patent kreeg voor deze uitvinding zoiets als table football of table soccer niet zo aantrekkelijk klinken.
Voor wie zich nog nooit echt in het voetbal heeft verdiept, biedt het WK een mooie gelegenheid om eens te ervaren wat zo’n populaire sport met onze taal doet. Van toch nog scoren met je chocoladebeen tot als-tu-blieft niet breien met die bal, we hebben in het Nederlands nog wel een paar ideeën voor de Engelse bakermat van de voetbalsport.